Department of Applied Social Sciences – Quality of Life Research Centre

Leader’s contact: santhaagnes@ms.sapientia.ro, +40742257313

Address: 540485 Corunca 1C, Building C, room 629, Mures county, Romania

Main profile

Our institution performs higher education teaching and research activities in the field of public health, its main profile is training public health professionals on a BA level. Within this scope, the Health Promotion College facilitates talent care.
Our members represent a range of scientific domains. The main research fields are the sociology of health, social and cultural determinants of health, health statistics and health management, as well as health promotion. The members of our Research Centre are involved in regional health development projects and are regularly reviewing scholarly publications.

Projects

• Hungarostudy-Transylvania 2015/2016, survey, principal investigator: Réka Rozália Kovács, PhD, members: Katalin Harangus, PhD, Ágnes Sántha, PhD, Csilla Tatai
  • The social situation of medical assistants, principal investigator: Ágnes Sántha, PhD, members: Katalin Harangus, PhD, Réka Lukács-Márton, PhD, with the support of the Hungarian Academy of Science, contract no. 3272/11/2017/HTMT
  • Well-being and mental health of students of Hungarian universities in the Carpathian Basin, principal investigator: Réka Lukács-Márton, PhD, members: Katalin Harangus, PhD, János Kiss, PhD (University of Debrecen, Faculty of Health), Melinda Nagy, PhD (University J. Selye, Komárno), with the support of the Hungarian Academy of Sciences
  • Health literacy of mothers in Hungary, Romania and Slovakia Erdélyben és Felvidéken, principal investigator: Ágnes Sántha, PhD, members: Réka Lukács-Márton, PhD, Katalin Harangus, PhD, Réka-Rozália Kovács, PhD, Melinda Nagy, PhD (University J. Selye, Komárno), Renáta Jávorné Erdei, PhD (University of Debrecen, Faculty of Health), with the support of the Hungarian Academy of Science, contract no 2527/17/2019/HTMT

Publications

• Ágnes Sántha (2017): Social, Demographic and Labour Market Related Determinants of Health in the Adult European Population. In: Finnish Yearbook of Population Research 2016 (51): 77−88. ISSN 1796-6191.
  • Harangus, Katalin, Sántha, Ágnes (2018): Receptivity to eHealth Services in the Hungarian Population of Mureş County, Romania. Acta Univ. Sapientiae, Social Analysis, 8:41–54. DeGruyter. DOI: 10.2478/aussoc-2018-0003
  • Sántha, Ágnes (2018): Book review on Deborah Lupton: Digital Health. Critical and Cross-Disciplinary Perspectives. London–New York: Routledge, 2018. Acta Univ. Sapientiae, Social Analysis, 8:109–112. DeGruyter. DOI: 10.2478/aussoc-2018-0007
  • Sántha Ágnes (2018): Közös erővel az egészségért. Beszámoló a marosvásárhelyi Egészségfejlesztés konferenciáról. Egészségfejlesztés folyóirat LIX. évfolyam, 2. különszám, ISSN 2498-6666, 101–102.
  • Sántha Ágnes, Harangus Katalin, Lukács-Márton Réka (2018): Egészségfejlesztő projektek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Életminőség kutatóközpontjában. Kutatás és oktatás. Egészségfejlesztés folyóirat LIX. évfolyam, 2. különszám, ISSN 2498-6666, 99–100.
  • Santha, Agnes (2019): Work-Family Balance in the Active Age Ethnic Hungarian Population in Romania. Social Sciences 2019, 8(2), 59; MDPI. ISSN 2076-0760. https://doi.org/10.3390/socsci8020059
  • Santha, Agnes-Rozsa (2019): Maternal health literacy of ethnic Hungarian mothers in Romania. Kontakt 21(2): 197–205. EISSN 1804-7122. ISSN 1212-4117. DOI: 10.32725/kont.2019.011
  • Sántha Ágnes, Harangus Katalin, Tatai Csilla, Szabadi Ernő, Kovács Réka-Rozália (2018): A munka és a magánélet egyensúlya a Maros megyei magyarok körében. In. Egészségünk közös ügyünk. Szerk: Tatai Csilla, Kovács Réka Rozália. Scientia, Kolozsvár, p. 155−165, ISBN 978-606-975-008-7.
  • Tatai Csilla, Sántha Ágnes, Harangus Katalin, Kovács Réka-Rozália (2018):
  • A Maros megyei vidéki és városi lakosság egészségi állapotának és az egészségügyi szolgáltatásokkal való elégedettségének összehasonlító elemzése. Szerk: Tatai Csilla, Kovács Réka-Rozália. Scientia, Kolozsvár, p. 165−175, ISBN 978-606-975-008-7.
  • Harangus Katalin, Tatai Csilla, Sántha Ágnes, Kovács Réka-Rozália (2018): Az e-egészsegügy lehetőségei es korlátai. In. Egészségünk közös ügyünk. Szerk: Tatai Csilla, Kovács Réka-Rozália. Scientia, Kolozsvár, p. 145−155, ISBN 978-606-975-008-7.
  • Szentes Erzsébet, Harangus Katalin (2018): IKT-s eszközök használata a tanulási folyamatban, továbbtanulással, elhelyezkedéssel kapcsolatos célok a szakközépiskolások körében. In. Egészségünk közös ügyünk, szerk. Tatai Csilla, Kovács Réka Rozália, Scientia, Kolozsvár, 131-142, ISBN 978-606-975-008-7.
  • Harangus Katalin, Horváth Zsófia, Szentes Erzsébet (2017): The specific situation of vocational education in hungarian language in Romania: ICT vs. e-learning, Turkish Online Journal of Educational Technology – November 2017, Special Issue for IETC 2017, ISSN: 2146 – 7242, p. 818-825, [Scopus].
  • Harangus Katalin, Szentes Erzsébet (2017): The Role of Information Technology and Labor Market Orientation in Vocational Training. New Trends and Issues Proceedings on Humanities and Social Sciences Vol. 3, No. 3, ISSN. 2421-8030, pp 62-69. DOI: http://dx.doi.org/10.18844/gjhss.v3i3.1615 [WOS] WOS:000462228400009
  • Lukács-Márton Réka, Szabó Pál (2018): Egészségtudatosság várandósan. In. Egészségünk közös ügyünk, szerk. Tatai Csilla, Kovács Réka Rozália, Scientia Kiadó, Kolozsvár, 93-110, ISBN 978- 606-975-008-7
  • Lukács-Márton Réka, Szabó Pál (2018) Evészavarok várandósság idején, Edit Globe, Saarbrücken, ISBN:978-620-2-487566 , 133 oldal
  • Péter Krisztián, Lukács-Márton Réka (2019): Szűrővizsgálatokhoz való attitűd a gyergyószentmiklósi középkorúak körében, Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar
  • Kovács Réka Rozália (2016). A minőségi házasság, a párkapcsolati elégedettség hatótényezői (irodalmi áttekintés). In: Spannraft Marcellina-Korpics Márta-Németh László (szerk.) A család és a közösség szolgálatában. Tanulmányok Komlósi Piroska tiszteletére. Károli Gáspár Református Egyetem-L’Harmattan Kiadó, Budapest, 77-97.
  • Tatai Csilla - Kovács Réka Rozália (2016). Az Y és a Z generációk számítógép- és internethasználati szokásai, az elektronikus zaklatás jelensége. In: Szociálpedagógia, IV. évf., 1-2., 33-47.
  • Kovács Réka Rozália: Házastársi konfliktusforrások és kezelésük. In: Tatai Csilla-Kovács Réka Rozália (szerk.) (2018). Egészségünk közös ügyünk! Scientia Kiadó, Kolozsvár, 71-80.

Members

The most important news, events and results of the last two years

• 26 September 2018, Tirgu Mures: Health promotion conference – 4th Public Health Conference, Sapientia University – Semmelweis University
  • 22 November 2019, Tirgu Mures: Challenges and solutions in public health today – 5th Public Health Conference, Sapientia University