Vezetője: Dr. Szentiványi Mátyás
Elérhetősége: szentivanyi.matyas@ogyei.gov.hu
Címe:1051 Budapest, Zrínyi utca 3
A Táplálkozás-epidemiológiai Főosztály fő profilja
- Reprezentatív lakossági felmérések: táplálkozási szokások, tápanyagbeviteli adatok, ismeretek, tápláltsági állapot, fizikai aktivitás, ezek összefüggései. Szakmapolitikai rendelkezések előkészítése, monitorozása.
- Táplálkozás-egészségügyi környezettel foglalkozó jogszabály tervezetek véleményezése, megalkotása, valamint a nemzeti élelmiszer-összetételi adatbázis korszerűsítése.
Főbb kutatási tevékenysége
- Táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok
Oktatással kapcsolatos tevékenység
- Részt vesz a szakemberek, a lakosság és a média részére kiadandó betegségmegelőző, egészséges táplálkozást szolgáló oktatási, felvilágosító, népszerűsítő anyagok készítésében;
- Részt vesz az egyetemek és társintézmények szakirányú munkájában, közreműködik a továbbképzések szervezésében, oktatási tevékenységben.
Szakértői tevékenység
- Ellátja a különböző típusú közétkeztetésben - gyógyélelmezésben vagy egyéb intézményekben alkalmazott hagyományos, illetve különleges igényeket kielégítő étrendek dietetikai vizsgálatát, beleértve az étrendek minőségi és mennyiségi értékelését.
- Szakmai állásfoglalásokat készít a táplálkozás- és élelmezés-egészségügy, valamint a dietetika szakterületén.
Események, továbbképzések
- IDŐSEK TÁPLÁLKOZÁSA címmel egynapos, pontszerző térítésmentes továbbképzés. https://www.surveymonkey.com/r/DQKBNX8
- Iskolás gyermekek egészsége szakmai konferencia 2020. október 16.
Magyarország 2019-ben harmadik alkalommal csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet által útjára indított WHO Európai Régió - Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálathoz (angolul Childhood Obesity Surveillance Initiative, a továbbiakban COSI), melynek koordinációs feladatait az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet látja el. Ennek alkalmából Intézetünk október 16-án megrendezi az „Iskolás gyermekek egészsége” című konferenciát, melyen a COSI felmérés főbb eredményei, valamint a hazai szakmai szervezetek iskoláskorú gyermekek egészségét érintő tevékenységei, jó gyakorlatai kerülnek bemutatásra
- Élelmezésvezetői továbbképzés 2020. október 27.
Az Intézetünk által szervezett képzésen résztvevő élelmezésvezetőként dolgozó szakemberek megismerhetik az előírásokhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi szakmai trendeket, lehetőséget adunk a tudásanyag frissítésére, új ismeretekkel bővítésére, továbbá informálódhatnak a rendelet megvalósításának gyakorlati tapasztalatairól, a működő jó gyakorlatokról, és segítséget kaphatnak az ellenőrzésekre való felkészüléshez.
- Gyermekkórházi étkeztetés szakmai konferencia 2020. november 20.
A konferencián többek között bemutatásra kerülnek a 2019-ben a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és a kormányhivatalok népegészségügyi kollégáival együttműködésben elvégzett gyermekkórházi étkeztetés felmérésének eredményei.
Projektek
- Országos Táplálkozás és Tápláltsági állapot Vizsgálatok (OTÁP)
- Iskola táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés
- Óvodai táplálkozás–egészségügyi felmérés
- Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat COSI
- TÁMOP-6.1.2.B -14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok-egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban kiemelt projekt
- EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001
- Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén – „SZINTÉZIS”
Publikációk
- A magyar lakosság tápláltsági állapota, OTÁP2009
- A magyar lakosság energia- és makrotápanyag-bevitele, OTÁP2009
- A magyar lakosság vitaminbevitele, OTÁP2009
- A magyar lakosság mikroelem-bevitele, OTÁP2009
- A magyar lakosság makroelem-bevitele, OTÁP2009
- Országos helyzetkép az óvodai közétkeztetésről 2009 - Óvodai táplálkozás-egészségügyi felmérés
- Országos helyzetkép az óvodai közétkeztetésről 2013 - Óvodai táplálkozás-egészségügyi felmérés
- Országos iskolai MENZA körkép 2008 - Iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés
- Országos iskolai MENZA körkép 2013 - Iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés
- Országos iskolai MENZA körkép 2017 - Általános iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés
- Diétás étkezés - az OGYÉI szakmai kiadványa szülőknek, közétkeztetőknek
Tagok
- Feigl Edit Főigazgató-helyettes /feigl.edit@ogyei.gov.hu/
- Zentai Andrea Főosztályvezető /zentai.andrea@ogyei.gov.hu/
- Varga Anita dietetikus/osztályvezető /varga.anita@ogyei.gov.hu/
- Bakacs Márta epidemiológus /bakacs.marta@ogyei.gov.hu/
- Török Andrea dietetikus /torok.andrea@ogyei.gov.hu/
- Dr. Sepler Zsuzsa /sepler.zsuzsa@ogyei.gov.hu/ közegészségügyi és egészségvédelmi szakreferens
Az elmúlt két év fontosabb hírei, eseményei, eredményei
- A táplálkozástudomány sokszínűsége és aktualitásai - 2019.12.05.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Budapesti Gazdasági Egyetem közös szervezésében került megrendezésre a Táplálkozástudomány sokszínűsége és aktualitásai című konferencia, mely az elmúlt évtizedek táplálkozástudomány területén történt eseményeit, változásait és aktualitásait mutatja be. A rendezvényen képviselteti magát az ezen a területen tevékenykedő valamennyi hazai szervezet és munkatársaik.
- Élelmezésvezetői képzés - 2019.11.12., 11.19.
A képzés a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV:30.) EMMI rendelet gyakorlati megvalósításához nyújt segítséget az élelmezésvezetők, dietetikusok, és a téma iránt érdeklődők részére.
- A gyermekkori elhízás és megfékezésének lehetőségei - 2019.10.22.
- OTÁP2019
2019. szeptember 16. és 2020. február 16. között került sor az OGYÉI újabb, reprezentatív vizsgálatára, melynek keretében felmérték a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásait, fizikai aktivitását és pontos mérések segítségével meghatározták, milyen gyakori hazánkban a túlsúly, elhízás vagy épp az alultápláltság előfordulása a felnőttek körében.
A 3. OTÁP vizsgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével valósul meg. A vizsgálatból nyerhető értékes adatok a jövőbeli népegészségügyi intézkedések alapját képezik majd.
- COSI2019
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azért, hogy elősegítse a gyermekek egészséges fejlődését, 2007-ben útjára indította a WHO Európai Régió - Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (angolul Childhood Obesity Surveillance Initiative, a továbbiakban COSI). A felmérésben jelenleg több mint 40 ország vesz részt. A 6-9 éves gyermekek körében végzett vizsgálat célja, hogy minden résztvevő országban egységes módszerekkel gyűjtsön adatot a gyermekek tápláltsági állapotáról és annak időbeli változásáról. A COSI lehetővé teszi a nemzetközi összehasonlítást, célzott beavatkozások, egészségfejlesztő programok kidolgozását, illetve a beavatkozások eredményességének nyomon követését.
Hazánk 2010-ben csatlakozott a vizsgálathoz, majd 2016-ban ismét részt vett a nemzetközi felmérésben. Összehasonlítva a 2010. és 2016. évi adatokat, úgy tűnik, hogy a hazánkban bevezetett szakma-politikai intézkedések hatására a túlsúly és elhízás előfordulása stabilizálódott, és körülbelül minden ötödik 7 évest érinti.
Az előző évek után Magyarország 2019-ben ismét részt vesz a vizsgálatban. A felmérést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vezeti le. A COSI az éves iskola-egészségügyi szűrések részeként zajlik, az adott iskolákat ellátó védőnők és a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) közreműködésével. A 2019. októberére tervezett vizsgálatban a WHO előírása szerint kiválasztott 180 általános iskola vesz részt az ország egész területéről. A felmérés során a védőnők 1. és 2. osztályos gyermekek testsúlyát és testmagasságát mérik meg, valamint az iskolai és otthoni táplálkozási környezet kérdőíves felmérésére is sor kerül.