Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)

Szentiványi Mátyás

Vezetője: Dr. Szentiványi Mátyás

Elérhetősége: szentivanyi.matyas@ogyei.gov.hu

Címe:1051 Budapest, Zrínyi utca 3



A Táplálkozás-epidemiológiai Főosztály fő profilja

  • Reprezentatív lakossági felmérések: táplálkozási szokások, tápanyagbeviteli adatok, ismeretek, tápláltsági állapot, fizikai aktivitás, ezek összefüggései. Szakmapolitikai rendelkezések előkészítése, monitorozása.
  • Táplálkozás-egészségügyi környezettel foglalkozó jogszabály tervezetek véleményezése, megalkotása, valamint a nemzeti élelmiszer-összetételi adatbázis korszerűsítése.

 

Főbb kutatási tevékenysége

  • Táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok

 

Oktatással kapcsolatos tevékenység

  • Részt vesz a szakemberek, a lakosság és a média részére kiadandó betegségmegelőző, egészséges táplálkozást szolgáló oktatási, felvilágosító, népszerűsítő anyagok készítésében;
  • Részt vesz az egyetemek és társintézmények szakirányú munkájában, közreműködik a továbbképzések szervezésében, oktatási tevékenységben.

 

Szakértői tevékenység

  • Ellátja a különböző típusú közétkeztetésben - gyógyélelmezésben vagy egyéb intézményekben alkalmazott hagyományos, illetve különleges igényeket kielégítő étrendek dietetikai vizsgálatát, beleértve az étrendek minőségi és mennyiségi értékelését.
  • Szakmai állásfoglalásokat  készít a táplálkozás- és élelmezés-egészségügy, valamint a dietetika szakterületén.

 

Események, továbbképzések

  • IDŐSEK TÁPLÁLKOZÁSA címmel egynapos, pontszerző térítésmentes továbbképzés. https://www.surveymonkey.com/r/DQKBNX8
  • Iskolás gyermekek egészsége szakmai konferencia 2020. október 16.

Magyarország 2019-ben harmadik alkalommal csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet által útjára indított WHO Európai Régió - Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálathoz (angolul Childhood Obesity Surveillance Initiative, a továbbiakban COSI), melynek koordinációs feladatait az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet látja el. Ennek alkalmából Intézetünk október 16-án megrendezi az „Iskolás gyermekek egészsége” című konferenciát, melyen a COSI felmérés főbb eredményei, valamint a hazai szakmai szervezetek iskoláskorú gyermekek egészségét érintő tevékenységei, jó gyakorlatai kerülnek bemutatásra

  • Élelmezésvezetői továbbképzés 2020. október 27.

Az Intézetünk által szervezett képzésen résztvevő élelmezésvezetőként dolgozó szakemberek megismerhetik az előírásokhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi szakmai trendeket, lehetőséget adunk a tudásanyag frissítésére, új ismeretekkel bővítésére, továbbá informálódhatnak a rendelet megvalósításának gyakorlati tapasztalatairól, a működő jó gyakorlatokról, és segítséget kaphatnak az ellenőrzésekre való felkészüléshez. 

  • Gyermekkórházi étkeztetés szakmai konferencia 2020. november 20.

A konferencián többek között bemutatásra kerülnek a 2019-ben a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és a kormányhivatalok népegészségügyi kollégáival együttműködésben elvégzett gyermekkórházi étkeztetés felmérésének eredményei. 


Projektek

  • Országos Táplálkozás és Tápláltsági állapot Vizsgálatok (OTÁP)
  • Iskola táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés
  • Óvodai táplálkozás–egészségügyi  felmérés
  • Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat COSI
  • TÁMOP-6.1.2.B -14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok-egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban kiemelt projekt
  • EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001
  • Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén – „SZINTÉZIS”

 

Publikációk

  • A magyar lakosság tápláltsági állapota, OTÁP2009
  • A magyar lakosság energia- és makrotápanyag-bevitele, OTÁP2009
  • A magyar lakosság vitaminbevitele, OTÁP2009
  • A magyar lakosság mikroelem-bevitele, OTÁP2009
  • A magyar lakosság makroelem-bevitele, OTÁP2009
  • Országos helyzetkép az óvodai közétkeztetésről 2009 - Óvodai táplálkozás-egészségügyi felmérés
  • Országos helyzetkép az óvodai közétkeztetésről 2013 - Óvodai táplálkozás-egészségügyi felmérés
  • Országos iskolai MENZA körkép 2008 - Iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés
  • Országos iskolai MENZA körkép 2013 - Iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés 
  • Országos iskolai MENZA körkép 2017 - Általános iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés
  • Diétás étkezés - az OGYÉI szakmai kiadványa szülőknek, közétkeztetőknek

 

Tagok

 

Az elmúlt két év fontosabb hírei, eseményei, eredményei

  • A táplálkozástudomány sokszínűsége és aktualitásai - 2019.12.05.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Budapesti Gazdasági Egyetem közös szervezésében került megrendezésre a Táplálkozástudomány sokszínűsége és aktualitásai című konferencia, mely az elmúlt évtizedek táplálkozástudomány területén történt eseményeit, változásait és aktualitásait mutatja be. A rendezvényen képviselteti magát az ezen a területen tevékenykedő valamennyi hazai szervezet és munkatársaik.

  • Élelmezésvezetői képzés - 2019.11.12., 11.19.

A képzés a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV:30.) EMMI rendelet gyakorlati megvalósításához nyújt segítséget az élelmezésvezetők, dietetikusok, és a téma iránt érdeklődők részére.

  • A gyermekkori elhízás és megfékezésének lehetőségei - 2019.10.22.
  • OTÁP2019

2019. szeptember 16. és 2020. február 16. között került sor az OGYÉI újabb, reprezentatív vizsgálatára, melynek keretében felmérték a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásait, fizikai aktivitását és pontos mérések segítségével meghatározták, milyen gyakori hazánkban a túlsúly, elhízás vagy épp az alultápláltság előfordulása a felnőttek körében.
A 3. OTÁP vizsgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével valósul meg. A vizsgálatból nyerhető értékes adatok a jövőbeli népegészségügyi intézkedések alapját képezik majd.

  • COSI2019

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azért, hogy elősegítse a gyermekek egészséges fejlődését, 2007-ben útjára indította a WHO Európai Régió - Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (angolul Childhood Obesity Surveillance Initiative, a továbbiakban COSI). A felmérésben jelenleg több mint 40 ország vesz részt. A 6-9 éves gyermekek körében végzett vizsgálat célja, hogy minden résztvevő országban egységes módszerekkel gyűjtsön adatot a gyermekek tápláltsági állapotáról és annak időbeli változásáról. A COSI lehetővé teszi a nemzetközi összehasonlítást, célzott beavatkozások, egészségfejlesztő programok kidolgozását, illetve a beavatkozások eredményességének nyomon követését.
Hazánk 2010-ben csatlakozott a vizsgálathoz, majd 2016-ban ismét részt vett a nemzetközi felmérésben. Összehasonlítva a 2010. és 2016. évi adatokat, úgy tűnik, hogy a hazánkban bevezetett szakma-politikai intézkedések hatására a túlsúly és elhízás előfordulása stabilizálódott, és körülbelül minden ötödik 7 évest érinti.
Az előző évek után Magyarország 2019-ben ismét részt vesz a vizsgálatban. A felmérést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vezeti le. A COSI az éves iskola-egészségügyi szűrések részeként zajlik, az adott iskolákat ellátó védőnők és a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) közreműködésével. A 2019. októberére tervezett vizsgálatban a WHO előírása szerint kiválasztott 180 általános iskola vesz részt az ország egész területéről. A felmérés során a védőnők 1. és 2. osztályos gyermekek testsúlyát és testmagasságát mérik meg, valamint az iskolai és otthoni táplálkozási környezet kérdőíves felmérésére is sor kerül.