Rólunk

A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete (NKE) létrehozásáról a 2007. november 15-17 között Hajdúszoboszlón tartott szakmai találkozón – melynek célja két a Debreceni Egyetemen akkor záruló nagy volumenű népegészségügyi projektek eredményeinek bemutatása, az eredmények disszeminációja és a további együttműködések azonosítása volt – született döntés, melyen hazánk szinte valamennyi népegészségügyi képző- és kutatóhelye képviseltette magát. 
Mint azt alapító okiratában meghatározza, az NKE alapvető küldetésének tekinti a bizonyítékokon alapuló népegészségügyi tevékenység, egészségpolitikai döntés-előkészítés, döntés-hozás és döntés-érvényesítés támogatását a magas színvonalú képzés, kutatás és szakvélemény-alkotás eszközeivel.
Tevékenysége során különös hangsúlyt helyez az alábbi területekre:

  • A tagintézetek közötti szakmai kapcsolatok kiépítése és elmélyítése, rendszeres szakmai tanácskozások, kongresszusok keretében a legújabb kutatási eredmények megismertetése, a tapasztalatok cseréje, a szakterület hatékony képviselete.
  • Szakfolyóirat működtetése, szakkönyvek kiadása.
  • Az Egyesület hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatainak kiépítése és elmélyítése.

E célkitűzésekkel összhangban az NKE 2008 óta teljes jogú tagja a European Public Health Association (EUPHA) –nek, tevékenykedik annak Governing Board-jában, valamint adja Népegészséségügyi Genomikai Szekciójának elnökét.
Évente szervez hazai konferenciát, tagjai a EUPHA kongresszusok rendszeres résztvevői; a Visegrád 4 tagországok népegészségügyi együttműködésére különös hangsúlyt helyezve azok 2019-ben rendezett konferenciájának is otthont adott. 
A tagintézetek együttműködésének eredményességét számos közös kollaborációban született nemzetközi közlemény, 2018-ban az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben elkészített és a szaktárca rendelkezésére bocsátott Nemzeti Népegészségügyi Program 2018-2030 stratégiai tervezet, valamint a jövőre 100 esztendős Népegészségügy folyóirat működtetése is bizonyítja.
Az NKE nemzetközi elismertségét is jelzi, hogy a World Federation of Public Health Associations (WFPHA) három évente a népegészségügy területén végzett kiemelkedő tevékenységért adományozott legmagasabb kitüntetését, a H.R. Leavell Award-ot, 2020-ban az NKE alapító elnökének, Ádány Rózának ítélte.